Debrecenfürj.hu
Debrecenfürj.hu
Ahol a madarak fontosak
 
"A fürj (Coturnix coturnix) a madarak osztályának tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe és a fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozó faj."
 
 
image
Rólunk

DEBRECENI FÜRJKERT

A fürjtenyésztéssel 2011-ben kezdtünk el foglalkozni 50 fős állománnyal, ami mára több száz darabra nőtt. Gazdaságunkban rendszeresen keltetünk saját tenyésztojásainkból, így a napos fürjtől a több évesig minden korosztály megtalálható.

Takarmányozásukat a Vitafort Zrt. kiváló minőségű tápjaival biztosítjuk, melyek teljes értékű tápok, egyéb termény, takarmány etetése szükségtelen. A táp mellett rendszeresen kapnak madaraink zöldet, különösen fejes salátát és tyúkhúrt, lisztkukacot a fehérjebevitel miatt és amíg picik, főtt fürjtojást.

A frissen született fürjcsibék dercés intenzív indító táppal cseperednek - 20%-os fehérjetartalommal - 3 napos korukig. A 4. naptól már morzsázott indító tápot csipegetnek, főtt tojással, esetleg túróval. Fontos a fehérje bevitel. Az indítót legalább 3 hetes korukig kapják, de télen akár 4 hétig is.

A nevelőtáppal folytatjuk - 18%-os fehérjetartalommal - , melyet 5-5 és fél hetes korukig etetünk, ezután következik az "Aranytojó" táp - 17,5%-os fehérjével -, ami már a végleges takarmányuk lesz. Vitamint egy hónapban 5 napig, míg az almaecetes vizet 6 hetes koruktól, naponta ihatják. Minden életkorban  szükséges kényeztetni óket, a megfelelő immunitás megtartásához.

Elengedhetetlen fontosságú a vitaminozásuk, hiszen bármennyire figyelünk rájuk, hiánybetegségek előfordulhatnak így is.

A fürjek vitaminszükségletének pótlására a Citr-mix áll rendelkezésünkre, mely gazdaságunkban beváltotta a hozá fűzött reményeket. Nagyon jónak bizonyult az apró csibéknek és a tojó állománynak egyaránt. 

A legjobb takarmány a fürjtenyésztők nagy többségének véleménye szerint a Vitaforttakarmany.

Ami a fürjek neveléséhez és tenyésztéséhez szükséges, megtalálja gazdaságunkban.

 Vitafort tápokat, vitaminokat, Citr-mixet és egyéb hasznos táplálékkiegészítőket tudunk biztosítani a fürjtenyésztőknek.

 

Amit tudni kell a fürjtojásról:

Egy tojás tömege körülbelül 10-18 gramm, energiatartalma 15 kcal. Bel tartalmát tekintve egy tyúktojás  5-6 darab fürjtojás energiatartalmának felel meg, viszont a fürjtojásnak jóval nagyobb a vitaminértéke és minimálisan emeli a koleszterinszintet.
5 x annyi foszfort , 7 x annyi vasat és 10 x több B-vitamin komplexet tartalmaz, de magasabb az A-vitamin tartalma, gazdag antioxidánsokban. A komplett Omega-3 és Omega-6 esszenciális zsírsavak bevitelt, napi 5 fürjtojás fedezi egy felnőtt ember esetében.  
Rendszeres, vagy kúraszerű fogyasztásával hosszútávon javítható a szív és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, vérszegénység, valamint a gyomor és hasnyálmirigy betegségei, javasolják fogyókúra esetén is.

A tisztára mosott tojáshéj porrá zúzva az ételbe keverve fogyasztható, így megelőzhető a csontritkulás, de a csontok mellett a fogakat és a hajat is megerősíti. A legegészségesebb és legbiztonságosabb tojás – hiszen mentes a szalmonellától - , az eddig nyersen elfogyasztható tojások közt Kiválóan felhasználható levesbetétnek, de mindenféle élelmiszert készíthetünk belőle, éppen úgy mint a tyúktojásból (tükörtojás, rántotta, salátákba, tésztákba stb.).

 

Miért jó?

 

Az immunrendszer egyensúlyának helyreállítása: A szükséges vitaminok, aminosavak, ásványi anyagok, hiánya romló egészségi állapothoz és különböző betegségek kialakulásához vezet. A fürjtojás fogyasztásával nagy mennyiségű természetes vitaminok, ásványi anyagok és esszenciális aminosavak jutnak a szervezetbe. A fürjtojás rendszeres fogyasztásával ezeknek a hasznos anyagoknak helyreáll a szervezet számára szükséges szintje, mely az immunrendszer egyensúlyának helyreállását eredményezi, megszünteti a különböző betegségeket, ellenállóvá teszi a szervezetet a betegségekkel szemben. Energianövelő hatása miatt a sebészeti beavatkozások és a rákkezelések természetes gyógymód kiegészítője. A fürjtojás lizozimot is tartalmaz. A lizozim a nyolc esszenciális aminosav egyike mely gátolja a káros mikroorganizmusok fejlődését a szervezetünkben.  

 

A legsúlyosabb betegség – a rák: A gyenge immunrendszer legsúlyosabb következménye a rák. A rák elleni kezelésben a természetgyógyászatot preferáló klinikai kutatások alapján az orvosok úgy vélik, hogy a fürjtojás összetételében lévő összetevőkkel, igen eredményes hatást érnek el a gyógyításban. Az ő nézeteik szerint a fürjtojás rendszeres fogyasztásával, megelőzhető a rák kialakulása, mivel a rák, hátterében éppen a csökkent immunitás áll.  

 

Belső szervi hatások: Az emésztőrendszer és a gyomor működésének normalizálása. Gyomorfekély kezelése. Sikeresen kezelhető a krónikus epehólyag-gyulladás. A szív-és érrendszer tevékenységének, a vérnyomásnak a normalizálása. A szívbetegség és az érelmeszesedés gyógyulásának elősegítése. Megelőzi a vérszegénységet. Helyreállítja a vérképletet. Jótékonyan hat a pajzsmirigy működésére. Méregtelenítő hatása miatt a máj és a vese megbetegedéseit gyógyítja. A prosztata, a hasnyálmirigy és más létfontosságú szervek gyógyítása. Az anyagcserezavarok megszüntetésével hatékony kezelésnek bizonyul kóros elhízás esetén. Késlelteti a szervek öregedési folyamatát még idősebb korban is.  

 

Légzőszervi hatások: Megszünteti az akut légzőszervi fertőzéseket (náthát és influenzát). Enyhíti az asztma és a szénanátha tüneteit, rendszeres fogyasztása megszünteti az asztmát és a szénanáthát. 

 

Az idegrendszerre gyakorolt hatása: A magas vitamin-tartalma, és nagy mennyiségű foszfor, kálium, vas tartalma elősegíti az agy jobb működését és javítja a memóriát. Rendszeres fogyasztása nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá tesz, ezzel növelve a stressz tűrő képességet. Az idegrendszer normális működésének helyreállításával nő a fizikai és szellemi teljesítőképesség, normalizálódik a szervezet alvásigénye, jelentős mértékben javul az alvásminőség, megszűnik az álmatlanság. Csökken, és rendszeres fogyasztással megszűnik a frontérzékenység. Pozitívan hat a migrénes problémákra, a rohamok ritkábban fordulnak elő, és gyengébb lefolyásúak lesznek. 

 

Cukorbetegség: Jó hatással van a megfelelő inzulinszint helyreállításában. (csal natúr tojás fogyasztásánál!)  

 

Fejlődésben lévő gyerekekre gyakorolt hatása: Erősíti a csontozatot. A csontok erősítése, a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag bevitel a kamaszkori hirtelen növekedéskor. Megakadályozza az allergiát, az erős immunrendszer ellenállóvá tesz a fertőzéses megbetegedésekkel szemben, pozitívan befolyásolja a gyermekek szellemi fejlődését. 

 

Nemi aktivitás és fogamzás: A fürjtojás sok foszfort, vasat, nyomelemeket és B1, B2 vitamint tartalmaz. Nőknél növeli a petesejtérését. Férfiaknál serkenti a hímivarsejtek termelődését. A megfelelő vérkeringés helyreállításával megszünteti a merevedési problémákat. Az idegrendszeri eredetű merevedési problémákat is kedvezően befolyásolja az idegrendszerre gyakorolt jótékony hatásának köszönhetően. A szervezetre gyakorolt egyéb hatásai (jó közérzet, általános erőnlét növekedés, az idegrendszer normális működése, jó vérkeringés stb.) a nemi aktivitást is jelentős mértékben növeli mindkét nemnél. 

 

Várandósság: A nagy mennyiségű természetes vitaminok és ásványi anyagok bevitelével, nagyban hozzájárul az áldott állapotban lévő nők erőnlétének, egészségének megőrzéséhez és a magzat egészséges fejlődéséhez. Az idegrendszerre gyakorolt jótékony hatása enyhíti, megelőzi a szülés utáni depressziót. 

 

Magas kalcium tartalmának hatásai: A kalcium hiány csontritkulást és a csonttörések fokozott előfordulását eredményezik. Gyermekeknél a kalcium hiány gerincferdülést, helytelen fognövekedést, a fogazat romlását (fogszuvasodás, fogzománcsérülések) okozza. A rendezetlen kalcium-anyagcserét gyakran kíséri vérszegénység, emésztési zavarok, fogékonyság a náthára, az allergiára, a herpeszre az ajkakon, csökkent ellenállás a sugárzás ellen (májfoltok kialakulása a napfénytől). Állapotos asszonyok szervezetének megnövekedett kalcium igényét is megfelelően biztosítja.  

 

Kezelés tojáshéjjal: Az ókori orvosság részeként, számos gyógyászati vegyület mellett alkalmazták a tojások héját is. A fürjtojásban és különösen a tojáshéjban magas a kalcium tartalom, ami könnyen emészthető. Orvosi kutatások kimutatták, hogy a fürj tojáshéj 90%-os kalcium-karbonátot tartalmaz és könnyen emészthető, ezért rendkívül kedvező hatása van a csontozat és az izületek megbetegedéseinek kezelésében. A tojáshéj-fogyasztóknál gyorsabban gyógyulnak az ortopédiai betegségek, a veleszületett csípő zavarok és a csontritkulás (csontlágyulás). Magyarországon oly gyakori csontritkulás betegség miatt nemcsak a fürjtojás héj fogyasztása ajánlható, hanem magának a fürjtojásnak a gyakoribb fogyasztása is alkalmas a megelőzésre, kezelésre, mert a szervezet jó kalciumháztartásához nélkülözhetetlen D-vitaminnak is legkiválóbb forrása. Az elfogyasztott fürjtojás héját ne dobjuk ki, hanem kívül-belül alaposan megmosva szárítsuk meg, majd darabokra törve kávédarálóban, vagy egy mozsárban őröljük púder finomságúra. Hogyan és mikor kell bevenni a tojáshéj port? Étkezés előtt, étkezés után vagy étkezés közben is bevehető. Hatását fokozhatjuk, ha a porba 3-5 csepp citromlét teszünk és ezt zsírba keverve (amiben a D-vitamin és jód is van) fogyasztjuk el.  

 

Természetes kozmetikumok: A fürjtojást a benne lévő természetes vegyületek miatt az európai kozmetikai ipar a drága krémek, arc pakolások és samponok készítésére használja. A fürjtojás kozmetikai célú alkalmazása akkor a legeredményesebb, ha belsőleg (méregtelenítés, vitamin és nyomelem pótlás érdekében) és külsőleg, pakolásként is egyszerre alkalmazzuk. A bőr megfiatalodik, eltűnnek a különböző bőrhibák. A méregtelenítő hatásnak köszönhetően a májfoltok elhalványodnak, és rendszeres fogyasztással eltűnnek. Megszűnik a haj töredezése, a természetesnél nagyobb mértékű hajhullás, a haj fényesebb, erősebb, selymesebb lesz. Hajnövekedést serkentő hatása van. A tojássárgája oldja a zsírt, viszont nem irritál, táplálja a fejbőrt. Dörzsöljünk egy vagy két tojássárgáját a hajunkba, legfőképpen a tövéhez, hagyjuk rajta 15 percet, majd mossuk le meleg vízzel. A második mosást végezzük higított samponnal. Erősíti, körmöket. Megszünteti a fogínyvérzést. Hatásos a zsíros arcbőr kezelésére az egy tojássárgájából és egy teáskanálnyi friss citromléből készített, negyedóráig alkalmazott arcpakolás. Száraz bőr kezelésére az egy tojássárgájából és két evőkanál mézből készített, negyedóráig alkalmazott arcpakolás. Jó bőrregeneráló, bőrnyugtató szer a tojásfehérje. Hidegtől, széltől kiszáradt, kivörösödött kézbőrbe dörzsöljünk fürjtojás fehérjét, 10-15 perc után mossuk le.  

 

Jelentős mértékű méregtelenítő hatás, bevetés a sugárzások ellen: Japánban az atomtámadások túlélőinek, majd a csernobili katasztrófa túlélőinek gyógyítására, valamint azoknak az orvosoknak, és atomkutatásban résztvevő kutatóknak, akik sugárzásnak vannak kitéve, napi 30 fürjtojás fogyasztását javasolták, mert a sugárzás a szervezetből hamarabb kiürül a fürjtojás fogyasztásakor, mint más gyógyszeres kezeléssel. A fürjtojás fogyasztásával a sugárfertőzötteknek helyre áll a normális étvágya, megszűnik a fáradtság és a fájdalom a szívben, csökkennek a szédülési panaszok és az orrvérzés is abbamarad.

Akik kúraszerűen szeretnék a fürjtojást fogyasztani a táblázat alapján tegyék - és egyék! 

 

Kor

Összes fürjtojás

Összes napok

1nap

2nap

3nap

4nap

Felnőtt

240

49

3

3

4

5

Felnőtt

120

25

3

3

4

5

16-18 év

120

25

3

3

4

5

11-15 év

120

31

3

3

3

4

8-10 év

90

30

3

3

3

3

4-7 év

60

20

3

3

3

3

1-3 év

60

30

2

2

2

2

3 hónap - 1 év

30

30

1

1

1

1